Става абсолютен рекордьор начело на служебна власт, а към назначаването на 5-ия кабинет на президента

...
Става абсолютен рекордьор начело на служебна власт, а към назначаването на 5-ия кабинет на президента
Коментари Харесай

Поне до май Гълъб Донев ще е премиер, очакват се няколко смени в правителството

Става абсолютен рекордьор начело на служебна власт, а към назначаването на 5-ия кабинет на президента вече ще има 500 дни в Министерски съвет общо със стажа си като министър
Пеканов пак вицепремиер, останалите още чакат разговор дали не престават

Гълъб Донев остава министър-председател най-малко до май, когато най-рано идващото Народно заседание би могло да излъчи постоянен кабинет.

Следващият длъжностен министър председател ще бъде остарелият длъжностен министър председател, който се споделя Гълъб Донев.

Нито за секунда не съм допуснал други разновидности, отсече президентът Румен Радев.

Така към този момент се поставя завършек на упованието за нова кариера на вицепремиера Атанас Пеканов, към който се завъртяха клюки, че първо може да оглави идващия длъжностен кабинет, а след това - и предстоящ политически план, ползващ се с доверието на президента.

“Президентът извънредно държи на хората от екипа си ”, безапелационни са близки до Румен Радев, които и за момент не се съмнявали, че отличниците в служебния му кабинет отпред с премиера Гълъб Донев още веднъж ще бъдат посочени за същите постове.

Със спокойното си говорене и рядкото качество да не се самоизтъква, до момента в който старателно отхвърля дилемите си, Донев несъмнено е измежду отличниците, правят оценка на “Дондуков ” 2.

Той освен ще стане безспорен рекордьор измежду служебните министър-председатели у нас с досегашните си 174 дни на поста и предстоящите още (поне) към 100, а и се подрежда въобще измежду управленците със стабилен стаж в изпълнителната власт - по-дълъг от този на доста участници в постоянни кабинети. Преди да оглави президентското държавно управление на 2 август м.г., Донев на 3 пъти бе обществен министър в предходните служебни кабинети на Радев (начело с Огнян Герджиков и Стефан Янев) - общо 312 дни. Така към датата на указа, с който Румен Радев ще назначи петия си длъжностен кабинет (също безспорен връх в най-новата ни история), той ще има близо 500 дни стаж в Министерски съвет. Отделно преди този момент е бил зам.-министър.

За съпоставяне в първия си мандат като длъжностен министър председател Стефан Янев изкара 127 дни, а отпред на втория си кабинет - още 88 дни, или общо 215 дни на “Дондуков ” 1.

Иначе и самият Гълъб Донев се пошегува с разновидността младият вицепремиер Пеканов да стане титуляр - на последното съвещание на Министерски съвет точно на Атанасов ден му пожела “без значение дали е вицепремиер или министър председател ” да е здрав и да пази името си от коментатори.

В изявление за “Дарик ” през уикенда президентът удостовери и че Пеканов остава вице по ръководство на европейските средства.

Само няколко от имената на актуалните служебни министри ще са нови, настояват осведомени с диалозите, които към този момент текат. Засега единици от сегашните служебни управленци са известени не престават ли, настояват източниците ни.

Още не съм получил покана, разгласи икономическият Никола Стоянов, отчитайки в неделя свършеното от неговия екип. Но направи уточнението, че в случай че диалогът му с президента е “положителен ” и получи покана и за идващия кабинет, ще я одобри.

Министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев също описа, че още не е водил диалози за оставане, само че е подготвен да одобри, в случай че му бъде отправено такова предложение.

Очаква се обаче повече покана да не получи министърът на културата Велислав Минеков

Освен в културата известни промени можело да се чакат и в образованието.

На доклада на държавното управление предишния четвъртък младият министър на туризма Илин Димитров пък самичък призна, че не съумял да сплоти сектора и някои незабавно разчетоха в това знак, че не продължава.

Разпускането на Народното събрание и насрочването на изключителните избори стават с един декрет на президента, а назначението на служебно държавно управление - с различен.

Ще направя последни съвещания с моя юридически екип, февруари е необикновен месец, по конституция би трябвало до 2 месеца да се проведат изборите след разпускането на Народното събрание.

По никакъв начин не желая повече да бавя нещата

Ясно е, че би трябвало допустимо най-бързо да имаме постоянно държавно управление, сбит бе Радев. Зависи и от това по кое време може да се обезпечи хартия за машинните бюлетини, обясни президентът.

Няма модел Радев, има конституция. Никой очевидно не желае да ръководи по време на тежки рецесии, с цел да не губи доверие, с цел да не губи електорат и се оставя всичко в ръцете на служебното държавно управление и несъмнено - на президента, който би трябвало да носи отговорност за всичко, коментира още той в пространното си изявление за годишнината на " Дарик ". По мотив неприетите от Народното събрание закони за проекта за възобновяване, еврото и Шенген добави: Жалко за всички старания на служебното държавно управление, мои персонални в това число. Ние за първи път от 11 година да получим самопризнание от всички европейски институции, от нашите европейски сътрудници, с към този момент избрана ясна дата за Шенген - задачата е октомври тази година. Остава напълно малко да се свърши.

Той отново подлага на критика позицията за Украйна с тезата, че “даването на оръжие значи да гасим пожара с бензин, да се съгласим, че ще има още доста жертви и да приемем позицията, че войната би трябвало да се води до цялостен провал на едната страна, което последователно ни тласка към световен спор с опция за нуклеарно самоизтребление ”.

Радев изясни и за какво не дал мандата на Демократична България - имали несигурност и запазили безмълвие по офертата на ГЕРБ да сформират държавно управление. “Български напредък ” пък още си търсели физиономията, до момента в който Българска социалистическа партия в действителност се трансформирала.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР